Menighedsrådsvalg

Valgvejledning 2020

1. januar 2020 trådte en ny lov om valg til menighedsråd i kraft. Lovændringen indebærer, at medlemmer af menighedsråd ved menighedsrådsvalget i 2020 vælges på en valgforsamling.

Overordnet kan den nye valgform inddeles på følgende måde:

1.Et offentligt orienteringsmøde om valg i de enkelte sogne. Orienteringsmødet skal afholdes senest den 21. august 2020 (ændret den til d. 12. maj på grund af COVID-19). Det er ikke en forudsætning, at orienteringsmødet afholdes sammen med det årlige menighedsmøde. På orienteringsmødet skal menighedsrådene blandt andet orientere om arbejdet i den forløbne funktionsperiode, kommende opgaver, datoer og regler for valgforsamlingen og antallet af kandidater, der skal vælges til menighedsrådet.

2.Valgforsamling i de enkelte sogne tirsdag den 15. september 2020, hvor menighedsrådets medlemmer vælges. På dette møde opstilles kandidater. Kandidaterne præsenterer sig, der er mulighed for debat, og der gennemføres en skriftlig afstemning om de opstillede kandidater. Resultatet af afstemningen afgør, hvem der er valgt til menighedsrådet.

3.Loven gør det muligt, at der efterfølgende kan udløses et afstemningsvalg ved, at der indleveres en liste med kandidater og stillere.

Sognepræst Knud Bunde Fries
Hagenstrupvej 5