Burkal Sogn

Poul Erik Gildhoff

Fasten

Om fasten

Fasten er perioden mellem fastelavns søndag og påskeugen, syv uger eller cirka 40 dage, ligesom de 40 dage Jesus opholdt sig i ørkenen for at forberede sig på den mission, som endte med hans korsfæstelse og opstandelse i påsken.

I folkekirken handler fastetiden aldrig om at sulte, men om at forberede sig til påskefesten.

Fasten er perioden mellem fastelavnssøndag og påske. Men hvad går fasten ud på? Hør præst Sussi Nygaard Foged fortælle om fasten.

Faste i kirken

Frem til reformationen var fasten en 40 dage lang bodstid, hvor man forberedte sig til påsken ved at faste. Der har gennem tiden været forskellige

forskrifter for den kristne faste. De har for det meste rettet sig mod det, som i tiden var luksusvarer som kød, æg eller fint hvedemel.

Skal kristne faste?

Folkekirken opfordrer ikke til faste og ser det altså ikke som en kristen pligt. Mange steder bliver der dog pustet liv i de gamle fastetraditioner for at flytte fokus fra det materielle til det åndelige. Den enkelte beslutter her selv at give afkald på forbrugsvarer i fastens 40 dage. Det kan være alkohol, slik, kød, facebook eller TV-kiggeri. Find inspiration til, hvordan du selv kan faste her.

Jesus i ørkenen

På fastetidens søndage kan du i kirken blandt andet høre om, da Jesus opholdt sig i ørkenen i 40 dage. Her fortælles det, at han fastede, og Djævelen forsøgte at friste ham til at skabe sten om til brød. Men Jesus afviste fristelserne med ordene: Mennesket lever ikke af brød alene, men af hvert ord, der udgår af Guds mund.

Læs beretningen om Jesus' 40 dage i ørkenen på Bibelselskabets hjemmeside.

Sognepræst Poul Erik Gildhoff
Bylderup Kirkevej 10