Livets begivenheder

Medlemskab

Indmeldelse 

De fleste bliver medlem af folkekirken i forbindelse med deres barnedåb.

Hvis du ikke blev døbt som barn, kan du melde dig ind i folkekirken ved at blive døbt som ung eller voksen. Du kan ikke blive medlem af folkekirken uden at være døbt.

Genindmeldelse

Er du udmeldt af folkekirken og ønsker at blive meldt ind igen, kan du genoptages ved henvendelse til sognets præst og kirkekontoret i Skanderborg. 

Udmeldelse

Hvis du vil melde dig ud af folkekirken, skal du lave en skriftlig forespørgsel til kirkekontoret i Skanderborg via  Sikker mail

Navne og attester

Navngivning

Et barn skal have navn, inden det er seks måneder gammelt. 

Ønsker forældrene en borgerlig navngivelse, skal de ansøge om navngivning på borger.dk

Ønsker forældrene barnet navngivet ved dåb rettes der henvendelse til sognepræst Anja Rokkjær på 23 36 24 69 eller anr@km.dk 

Se endvidere Dåb.

Navneændring

Anmodning om navneændring foregår via Borger.dk

En navneændring koster 585,66 kr. ( 2024)

Navneændring ved vielse

Her søger du om navneændring ved vielse

Det er gratis at tage hinandens mellem- og efternavne.

Attester

Fra tid til anden kan man blive bedt fremskaffe en given attest af en dansk eller international myndighed. Når det sker, opdager mange, at de i årenes løb har forlagt dokumenterne. Men det er der heldigvis råd for.

Når du vil rekvirere en attest bestilles attesten via borger.dk 

På borger.dk kan du bestille den digitalt, til afhentning på kirkekontoret i Skanderborg eller få den tilsendt med post nord.

Attester i digital udgave, modtages i E-boks, og kan kun anvendes digitalt.

Attester i fysisk udgave, printes på særligt vandmærket papir og bærer kirkens stempel og underskrift. En fysisk attest mister sin gyldighed, når den kopieres eller scannes.

Fødsel og faderskab

Et barns fødsel skal anmeldes. Sædvanligvis foretager jordemoderen anmeldelsen, men er fødslen foregået uden jordemoder, skal forældrene anmelde fødslen.

I skal anmelde Jeres barns fødsel via blanketten "fødselsanmeldelse" senest 14 dage efter fødslen.

Anmeld fødsel

Hvis forældrene til det nyfødte barn ikke er gift, skal der inden 28 dage efter barnets fødsel indgives en "Omsorgs- og ansvarserklæring". 

Dette gøres på borger.dk

Efter denne 28 dages frist skal faderskabet anmeldes til Familieretshuset.

Dåb

Ønsker du at blive døbt eller at lade dit barn døbe i folkekirken, så skal du kontakte sognepræst Anja Rokkjær på anr@km.dk eller 23 36 24 69. 

Når I har aftalt hvilken søndag det vil passe både kirken og dig kontakter du kordegnekontoret i Skanderborg for den officielle del af anmeldelsen. Det er her dåben registreres og kirkebogføres. 

Inden dåben vil man have en samtale med præsten. Her gennemgår I dåbsritualet og præsten kan besvare de spørgsmål, der eventuelt måtte være i forbindelse med gudstjenesten, dåbsritualet og dåbens kristelige betydning.

billede af dåbsforældre med en baby

Billede af et funklende dåbsfad

Billede af baby der bliver døbt

Det skal I gøre

Hvis dit barn skal døbes, så kontakt sognepræst Anja Rokkjær på 23 36 24 69 eller anr@km.dk, så finder vi sammen et tidspunkt til dåben.

Kontakt derefter kirkekontoret i Skanderborg. Foruden dato og klokkeslet skal kordegnen bede om følgende:

Barnets cpr. nummer

Barnets fulde navn.

Faddere:

En fadder er vidne til dåben og skal ”tilse at barnet vokser op i den kristne tro”.

Før dåben skal I vælge mindst to og højst fem faddere til jeres barn. Gudmor/far (vedkommende der bærer barnet til dåb) er også fadder.

Fadderne skal selv være døbt og nået konfirmationsalderen. I skal oplyse faddernes navne og adresser til kirkekontoret. 

Oplysningerne sendes sikkert til kirkekontoret via Sikker mail

Det er den eneste måde vi kan modtage personfølsomme oplysninger.

Konfirmation

Om konfirmation i Voerladegård Sogn

Forud for konfirmation skal man deltage i konfirmationsforberedelse og man skal være døbt for at blive konfirmeret. Man kan dog sagtens deltage i konfirmationsforberedelsen selvom man ikke er døbt. Endvidere er det en forudsætning, at man deltager i den almindelige højmesse om søndagen. Antallet af gange fastlægges af præsten.

Konfirmation finder sædvanligvis sted den første eller anden lørdag i maj. Nye datoer  offentliggøres 1. onsdag i marts her på sogn.dk og på Facebook

I 2024 er der konfirmation lørdag den 4. maj kl 11.30

I 2025 er der konfirmation lørdag d. 10. maj 

I 2026 er der konfirmation lørdag den 9. maj 

I 2027 er der konfirmation (offentliggøres første onsdag i marts 2025)

 

Vielse/velsignelse

 

Ved vielse eller velsignelse kontaktes sognets præst Aja Rokkjær på 23 36 24 69 eller anr@km.dk for at aftale dato for vielse og samtale. Yderligere praktiske oplysninger indleveres derefter til kirkekontoret i Skanderborg, som står for selve kirkebogsføringen og attester. 

Det skal i gøre ved vielse:

I skal fra 4 måneder før vielsen bestille en ægteskabserklæring på borger.dk 

Når kommunen har behandlet denne bliver ægteskabserklæringen til en prøvelsesattest.

Prøvelsesattesten samt navne og adresser på to vielses vidner skal mailes sikkert til Skanderborg kirkekontor via link til sikker mail på Sikker

Ønskes der navneændring i forbindelse med vielsen, ansøges der om dette på borger.dk

Det er gratis at tage hinandens mellem- og efternavne, der skal laves en ansøgning fra begge hvis I begge skifter navn.

Forudsætning for vielse

Vielse i folkekirken forudsætter at enten bruden eller brudgommen er medlem af folkekirken. Forud for vielsen vil der være en samtale mellem brudeparret og præsten om vielsen. Salmer til vielsen aftales ligeledes mellem præst og brudepar.

Der er ikke frit valg med hensyn til kirke. I har ret til bryllup i jeres egen sognekirke, eller i en kirke, I har en særlig tilknytning til. Ønsker I at blive viet i en anden kirke end jeres sognekirke, bør I tage kontakt til kirken og høre om muligheden for at blive viet i den kirke. En sådan særlig tilknytning kan være, at bruden eller gommen tidligere har boet i det pågældende sogn, eller at I har nære slægtninge i sognet. Da nogle kirker er mere populære end andre, har kirkerne lavet deres egne retningslinjer. Derfor er det en god ide at tage kontakt til den ønskede kirke for at forhøre jer nærmere om deres retningslinjer.

Ønsker I at blive viet udenfor kirken, skal I tage kontakt til sognepræsten.

Forslag til vielsessalmer se her

Billede af en ring der sættes på en funger

Billede af 2 cremefarvede roser

Billede af tre hængende hjerter.

Begravelse/bisættelse

 

Ved dødsfald

I dagene efter et dødsfald skal man som pårørende midt i sorgen tage stilling til en masse spørgsmål og ordne mange praktiske ting.

De fleste henvender sig til en bedemand for at få hjælp til at indsamle og ordne de nødvendige aftaler, papirer og registreringer.

Er afdøde medlem af Folkekirken, anses dette som udtryk for ønske om begravelse eller bisættelse fra kirken ved en præst.

Samtale med præsten

Før begravelsen eller bisættelsen har I som pårørende en samtale med præsten, hvor vi sammen forbereder begravelsen.

Vi taler om ønsker, vælger salmer og aftaler alt det praktiske. Præsten vil også gerne høre lidt om den afdøde i forhold til talen i kirken.

Billede af hvid kiste med farvestrålende bårebuket.

Billede af jordpåkastelse.

Billede af smuk rød rose.